Daily Activity 20/2/18

Assalamu'alaikum.wr.wb

Hay guyss..
Hari ini kita akan melanjutkan persiapan bahan yang kemarin. Kami pun menyelesaikan tahap akhirnya. Setelah makanan tersebut sudah siap, maka selanjutnya kita plating dengan diberikan garnish atau hiasan untuk memperindah tampilan makanan. Pada pukul 9.45 pagi makanan sudah ready. Selanjutnya semua jenis makanan mulai dari appetizer, soup, maincourse dan dessert akan dibawa ke restauran poltekpar. Selain itu kita juga harus menyisihkan sedikit untuk refillannya nanti. Setelah restaurant poltekpar sudah close, maka kita akan melanjutnya prepare-an untuk menu selanjutnya. Tapi sebelum memulainya, kita membersihkan area kerja terlebih dahulu agar dapur tetap terlihat bersih dan rapi.

Pada hari ini, kita akan mempersiapkan bahan makanan seperti hari sebelumnya. Namun hari ini kita persiapkan menu yang berbeda, menu hari ini adalah CONTINENTAL BREAKFAST. Kelompok saya akan mempersiapkan bahan-bahan untuk membuat soup, jenis makanannya adalah INGEN NO GAMA AE dan PHO BO. Setelah persiapan untuk besok sudah selesai, selanjutnya kita diberikan waktu untuk break selama kurang lebih 1 jam. Selanjutnya melakukan general cleaning. Pukul 17.30 kami dikumpulkan oleh supervisior untuk persiapan pulang. pukul 17.40 kami pun pulang ke rumah masing-masing.


Di bawah ini adalah hasil dari kegiatan hari ini






MIE RUJAK


*Ingredients:
- Fish fillet, skinned and cut into 1,5 cm cubes  600 gr
- Salt  1 pinch
- Crushed white pepper seafood spice blend  1/2 tsp
- Light chicken stock oil for deep frying  1 liter
- Tofu , rice flour as needed  160 gr
- Dried shrimps  2 tbsp
- Egg noodles  160 gr
- Glass noodles , soaked in hot water to soften, cut into 7-cm lengths  120gr

Dressing:
- Shallots , peeled and sliced  100 gr
- Garlic , peeled and sliced  40 gr
- Rice venegar  4 tbsp
- Sweet soy sauce ( kacap manis )  4 tbsp
- Soy sauce ( kecap asin )  1 tbsp

Garnish:
- Cucumber , seeded and diced  100 gr
- Pineapple, peeled and diced 100 gr
- Fried sallots  2 tbsp
- Spring onions ( scallions ), finely sliced  50 gr
- Celery leaves , finelly sliced  50 gr


*Procedure

1. to prepare fish paste, season fish fillet with salt and papper, then coat, evenly with seafood spice blend.
2. to make the dumplings , warm stock to 80°c using two teaspoons, shape small oblong dumplings from basic fish paste and into stock . let cook fot 5 minutes or until dumplings float to the surface . drain and keep warm.
3. to prepare the dressing, combine shallots and garlic into a smooth dressing. set aside.
4. Heat oil for deep-frying over medium heat . Dust tofu with rice flour and deep - fry till crips and golden . Drain on paper towels and cut into 1-cm cubes 
5. place dried shrimps in a stone mortar or food processor and process until fine.
6. blanch egg noodles briefly in stock. place into four large, deep soup plates. repeat with glass noodles.
7. Garnish with cucumber. paneapple, fried shallots, sliced spring onions and celery leaves. serve dressing on the side . 




DOJANG NAKENG

*Ingredients:
-Seafood stock   1 liter
- Lemongrass  2 stalk
- Lime leaves   3 kaffir
- Large parwns   500 gr
- Squid   300 gr
- Shallot   60 gr
- Red chillies   2 large
- Coconut meat   150 gr
- Lemon basil   4 tbsp
- Fresh mint   2 tbsp
- Lime juice    4 tbsp

*Procedure

1.bring stock together with two-thids of the spice blend, lemongrass and lime leaves to a boil . reduce heat and simmer prawns at very low heat until prawns are cooked, which will take only about 2 minutes. Retain the stock by scooping the prawns from the stock and plunging them into ice waterfor 30 second. Drain the water and peel the prawns.
2. Marinate squid with reamining spice blend and vacuum cook at 50'c for 10 menute.
3. combine prawns and squid with all ingredients for the dressing, mixing well.
4. seasoning to taste with salt and ground white papper.
5. Garnish as desired and serve .


 #Terimakasih;)

Komentar

Postingan Populer